SPOT kører året rundt
03-05-2010   Af  Mads Tourlin
 
Citater
Det er bemærkelsesværdigt, hvor mange gode dance-navne, der kommer fra Danmark.

- Denis Docland, ID&T, arrangører (NL)
"Danish Music Is Cool As Fuck"

- New Musical Express
Bookmark and Share
Lucy Love - pakket gulv til SPOT On Denmark i Bruxelles. Foto: Henrik Friis.
Lucy Love - pakket gulv til SPOT On Denmark i Bruxelles. Foto: Henrik Friis.
Gennem hele året promoverer SPOT Festivalen dansk musik i udlandet. Det sker gennem SPOT On Denmarkshowcases, der af den udenlandske musikbranche bliver betegnet som ”det perfekte andenhåndsindtryk”.

Når sidste artist har optrådt på årets SPOT Festival, lukker festivalen ikke ned indtil næste år.I stedet tager SPOT On Denmark-initiativet over indtil næste festival i Århus. Under festivalen lader SPOT On Denmark nemlig udenlandske juryer bestemme, hvem de vil have til at optræde i deres land. Det
sker efter princippet om, at den internationale musikindustri selv skal vælge, hvem de mener vil kunne gøre sig i deres område - i stedet for at vi propper diverse navne ned i halsen på dem, som de alligevel ikke er interesseret i. Det forklarer Thomas Rohde, leder hos Music Export Denmark (MXD), der sammen med ROSA – Dansk Rock Samråd arrangerer SPOT On Denmark.

- Vi er ikke orakler, der skal fortælle udlandet, hvad der er det rigtige for deres markeder lige nu. I stedet lytter vi til udlandet, og lader
dem beslutte hvem, de vil have til at spille på deres hjemmebane. Det giver medejerskab - og det betyder, at de ikke står med armene over kors, når SPOT On Denmark-showcasen finder sted, siger han.

Der har været holdt SPOT On Denmarkarrangementer siden 2007, og siden sidste års SPOT Festival har Schweitz, Tyskland, Belgien og Østrig haft besøg af det danske set-up.

Du ved hvad du får
I Got You On Tape på SPOT 2009 - nu med Benelux-kontrakt.
I Got You On Tape på SPOT 2009 - nu med Benelux-kontrakt.
Da SPOT On Denmark besøgte Bruxelles i november 2009, var Filip De Groote en af deltagerne. Han er manager for det store independent pladeselskab PIAS, og efter arrangementet signede han I Got You On Tape.

- Jeg nåede ikke at se dem på SPOT Festivalen, da jeg var optaget af et netværksmøde. Men så så jeg dem til SPOT On Denmark og fandt ud af, at de havde et godt potentiale - og fik dem signet. Jeg mener, at SPOT On Denmark giver danske bands en realistisk chance, fordi du på forhånd ved og kan forberede dig på, hvad du får serveret. Samtidig giver det en følelse af, at Danmark står bag sine bands og bakker dem op, forklarer Filip De Groote.

Ved lignende udenlandske arrangementer har han følt sig som i ”en swimmingpool med 100 forskellige bands” - og derfor er han glad for, at der ved SPOT On Denmark-arrangementerne er valgt tre til fire bands på forhånd.

Udlandet vælger selv
De fleste af de danske artister, der bliver udvalgt til at spille til SPOT On Denmark, bliver udpeget af udenlandske juryer under SPOT Festivalen.
Og der er faktisk stor forskel på, hvad markedet i fx Holland og Belgien kan lide af musik. IfølgeMXD’s chef Thomas Rohde, vælger Holland f.eks. mere mainstream musik, mens Belgien er mere glad for den eksperimenterende musik.

Booking-agenten Franky Roels fra det belgiske bookingfirma Stage-Mania har været medlem af SPOT-juryen flere gange. Hun mener, at SPOT On Denmark har været med til at åbne hans øjne for dansk musik.

- Når jeg tænker dansk musik, så tænker jeg ofte på hele Skandinavien. Jeg oplever dansk musik som lidt hysterisk og fyldt med mærkelige lyde. Men jeg ved, at der også er rigtig mange gode bands, som Choir of Young Believers og Lucy Love. Det har SPOT On Denmark åbnet mine øjne og ører for, forklarer Franky Roels, der bookede Lucy Love, efter han havde fået stukket en cd med hende i hånden i Danmark. Den cd blev så spillet otte gange på turen hjem til Belgien.

When Saints Go Machine i Wien - blev dj-favoritter. Foto: Henrik Friis.
When Saints Go Machine i Wien - blev dj-favoritter. Foto: Henrik Friis.
Perfekt andenhåndsindtryk

Et SPOT On Denmark-arrangement i udlandet begynder med, at branchefolkene mødes til en middag, hvorefter der er en koncert med danske bands. Franky Roels mener, at det er en god blanding af arbejde og fornøjelse, og han har fået udvidet sit netværk under SPOT On Denmark.

Som jurymedlem har han flere gange under selve SPOT Festivalen oplevet, at han ikke har givet de danske bands en fair chance.

- Jeg prøver altid at nå at se så mange bands som muligt. Det betyder, at jeg løber fra koncert til koncert, og det fungerer ikke altid til de optrædendes fordel. Måske hører jeg kun tre-fire sange, og hvis bandet begynder sløvt, har jeg ikke set deres fulde potentiale, indrømmer Franky Roels.

Derfor glæder han sig over, at han får muligheden for at se en hel koncert, når SPOT fx besøger Bruxelles.

- I sætter dansk musik på verdenskortet - og så er det altid godt at se et band igen. SPOT On Denmark giver de optrædende en ekstra chance, og det er en perfekt mulighed for dem til at gøre endnu et godt indtryk, siger Franky Roels.

Talentet skal være der
Thomas Rohde har flere gange hørt Danmark omtalt som det nye Island, når det gælder musikscenen. Siden han trådte til som chef for MXD i 2008, har han oplevet, at interessen for dansk musik har været støt stigende.

- Der kommer en masse ny talentfuld musik ud af Danmark. Der er en massiv international interesse for musikken. Hvis der ikke var det, så var alt vores arbejde med SPOT On Denmark forgæves. For hvis varen ikke er der, så kan man ikke gøre noget – overhovedet. Selv med et godt netværk, konkluderer Thomas Rohde.