SPOT Live: ”Det føles som at være hjemme”
21-05-2010   Af  Sara Bindeballe
 
Citater
"We both enjoyed SPOT a lot a lot a lot! You have super bands!"

- Fruzsina Szép (Sziget Festival, artistic director) & Frigyes Machan Nesta (Programchef for musikradioen Mama Zone), Ungarn
"Danish Music Is Cool As Fuck"

- New Musical Express
Bookmark and Share
First Aid Kit: I forgrunden Klara Söderberg, 17. Bag hende står storesøster Johanna på 19. Foto: Jacob bredahl
First Aid Kit: I forgrunden Klara Söderberg, 17. Bag hende står storesøster Johanna på 19. Foto: Jacob bredahl
Lørdagens sidste SPOT-koncert i Musikhusets Lille Sal var en smuk og intens afslutning på dagen. En tætpakket sal tog imod søstrene Klara og Johanna Söderberg på henholdsvis 17 og 19 år, som under navnet First Aid Kit spiller og synger deres melodiøse og renhjertede folk, så man glemmer tid og sted. Publikum reagerede med stående klapsalver.

Blandt publikum var veninderne Tenna og Helle enige om, at First Aid Kit var en af de største oplevelser på SPOT 2010. De var især imponerede af søstrenes stilfærdige sceneoptræden.

- For meget show er ikke sjovt. Det er ufedt, det tænder mig simpelthen ikke, hvis det bare er rent blær. Men de her piger behøver det ikke, for de kan virkelig noget, siger Helle.

- Det er gribende, fordi det er så enkelt, nikker Tenna.

SPOT Live mødte Klara og Johanna til en snak efter koncerten.

Mellem to sange råbte en fyr blandt publikum pludselig: ”I er lækre!” Publikum grinede og klappede, måske fordi det også var en påmindelse om, hvor lidt I generelt spiller på jeres udseende?

- Vi har i hvert fald ikke tænkt os at posere i bikini. Det er ikke rigtigt vores stil, siger Klara tørt.

- Men hvis vi er lækre, er det da helt fint, griner Johanna og fortæller, hvordan især deres mor har opdraget dem til at tænke på ligestilling.

- Da jeg var omkring seks år fortalte min mor mig om feminismen. Så gik jeg rundt i skolegården bagefter og sagde hej, jeg hedder Klara, jeg er feminist, husker Klara.

Havde I nogen kvindelige rollemodeller, da I begyndte at lave musik?

Johanna til venstre, Klara til højre. Foto: Jacob Bredahl
Johanna til venstre, Klara til højre. Foto: Jacob Bredahl
- Vi har masser af rollemodeller, men det var egentlig mest mandlige musikere. Vi tænkte bare, "hvorfor skulle vi ikke kunne gøre ligesom dem?" Mænd behøver ikke tænke så meget over, hvordan de ser ud. Vores helt store inspiration er Bright Eyes, og det kan da godt være at han har fans på grund af sit udseende, men han spiller i hvert fald ikke på det. Han plejede ikke at have billeder af sig selv på sine covers, og hans musikvideoer er animerede. På den måde kommer musikken i fokus. Sådan vil vi også gerne have det, siger Johanna.

- Der er jo et mere ekstremt kvindeligt eksempel, nemlig Karin Dreijer Andersson fra The Knife [som var med til at hjælpe First Aid Kit frem, red.]. Hun optræder jo altid med masker og vil ikke vise sig frem som person. Men helt så ekstreme er vi ikke, griner Klara.

- Men fordi vi er unge, er vi nødt til at have lidt attitude. Vi bliver nødt til at komme med nogen jokes og kommentarer. Vi kan ikke bare stå helt indadvendte og opslugte af musikken. Så vil folk sige at vi er stille, kedelige piger, tilføjer Johanna.

I virker meget uimponerede, når I står på scenen?

- Selvfølgelig var vi nervøse i starten, men det forsvandt egentlig hurtigt. Nu slapper vi bare af. Det føles meget naturligt at stå på en scene og synge og spille. Det føles på en måde som at være hjemme, siger Klara.