SPOT Live: Fra sangerværkstedet til scenen
21-05-2010   Af  Søren-Peter Fiirgaard
 
Citater
"Die Dänen sind die neuen Schweden!"

- Magasinet Piranha (DE)
"We both enjoyed SPOT a lot a lot a lot! You have super bands!"

- Fruzsina Szép (Sziget Festival, artistic director) & Frigyes Machan Nesta (Programchef for musikradioen Mama Zone), Ungarn
Bookmark and Share
Brandur Enni fra Færøerne. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen.
Brandur Enni fra Færøerne. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen.
Engelsholm højskole mandag. 12 sangskrivere fra Færøerne, Island, Norge, Danmark og Texas mødes for første gang. Målet er sammen at skrive en stribe sange af en kvalitet, der kan gøre sig på en scene knap fire et halvt døgn senere.

Musikhusets lille sal fredag aften klokken 19.40. Taktfaste klapsalver fra en næsten fyldt sal følger musikerne til backstage-området i den bageste del af Musikhuset. Mission accomplished – det lykkedes at skrive sange, der havde den nødvendige styrke og gennemslagskraft over for et publikum, der næppe har haft det store forhåndskendskab til navne som Lara Runasdottir, Therese Aune, Danny Malone eller Brandur Enni.

For sidstnævnte er der ingen tvivl om, at det har været en mere end godkendt oplevelse - fra de smukke omgivelser på den gamle højskole, der er bygget i 1500-tallet, over fornemmelsen af, at samarbejdet fungerede, til oplevelsen af at stå på scenen og spille de sange, der er skrevet frem i fællesskab.

- Det har været en meget intens oplevelse. At møde andre sangskrivere og så skulle gøre sit bedste lige fra begyndelsen, og tit er det første møde det bedste, netop fordi alle er klar og gerne vil gøre deres bedste, siger han.

Brandur Enni er trods sine kun 21 år en erfaren sangskriver. Allerede som 12-årig udgav han sin første cd – det var inden, stemmen gik i overgang – siden er der kommet yderligere en til. Han har også prøvet lignende sangskriver-sessions før, men denne gang gav de seks amerikanske deltagere arbejdet en ekstra dimension.

- Det var en sjov blanding af den nordiske melankolske stil blandet med en amerikansk måde at tænke rock på. Frem for alt var amerikanerne meget energiske, og det er noget, jeg kan lære meget af, fortæller han.

Brandur er begejstret for SPOT og Århus. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen.
Brandur er begejstret for SPOT og Århus. Foto: Lars Rune Laen Jørgensen.
Mellem den intense sangskrivning og koncerten har den i Stockholm bosiddende sangskriver haft tid til at snuse til atmosfæren til SPOT Festivalen i særdeleshed og den jyske hovedstad i almindelighed. Og det er ikke kun af ren høflighed, at han sender roser og klapsalver retur til byen og arrangementet.

- Det har været en dejlig oplevelse. God stemning, en lækker sal at spille i og en livlig by, som har fingeren på pulsen. Jeg har truffet en masse spændende mennesker, og det har helt sikkert været den bedste sangskriver-workshop, jeg har været på, siger han.

Om der bliver knyttet varige venskaber eller skabt nye musikalske konstellationer efter den koncentrerede sangskrivnings-uge, er endnu for tidligt at sige. Men samarbejdet har givet en synergi-effekt og en forholdsvis håndfast gave, som Brandur Enni kan tage med sig videre i sin karriere.

- Sangene lever videre. Det er der ingen tvivl om, siger han.