Udsolgt: Wien satte SPOT på Danmark
08-02-2010   Af  Henrik Friis, B72, Wien, torsdag aften
 
Citater
Den danske scene har enhver mulighed i udlandet. Det er den bedste musik lige nu, den har international appeal...

- Marc Lusty (UK), Reverb Records
"Put aside prejudices and check it out. Turns out there is more to Danish music than Barbie Girl..."

- Neil McCormick, The Daily Telegraph v. SPOT 2009
Bookmark and Share
When Saints Go Machine - sen koncert, men stadig flot fremmøde.
When Saints Go Machine - sen koncert, men stadig flot fremmøde.
Dørene lukket efter et kvarter til den allerførste SPOT On Denmark på østrigsk grund – flot modtagelse af de tre grupper og hele det danske musikeksport-koncept.

- - -
Der blev ikke hængt noget ”Udsolgt”-skilt ud denne gang – der var nemlig ikke fremstillet et. Men ellers var resultatet det samme i aftes i Wien, som da SPOT On Denmark senest var på banen i november i Bruxelles: Pakket hus af musiknysgerrige og lokal musikbranche, dørene lukket – og en fortættet succesfuld atmosfære.

Klubben B72 hører ikke til de største i Wien og har plads til i alt 200 betalende tilskuere, men hellere sild-i-en-tønde stemning, kø og buzzfornemmelse end et halvtomt hus her i første forsøg på at bygge et nyt marked op, er filosofien. Og alle tre medvirkende danske grupper denne aften, Kiss Kiss Kiss, Ginger Ninja og When Saints Go Machine fik lov til at optræde på et spillested med fyldt gulv og årvågent publikum lige fra scenekant til baren i den stik modsatte ende af det aflange lokale.
Ja, selv om der blev forhåndsadvaret  om sivning hos publikum, da When Saints Go Machine skulle på scenen ved midnat - fordi det normalt koster tilskuere når undergrundsbanerne lukker -  var der ingen slinger i wiener-valsen om man så må sige. Folk blev og festede igennem med de danske navne.
Holger Fleichman
Holger Fleichman
- Det har været en fornøjelse at være del af, sagde Die Presse-journalisten Holger Fleischman, der sammen med 40 (fortinsvis) andre østrigske og danske branche-folk var blevet inviteret til en lille speed-eating-session for at starte networking op inden musikken startede.

- Hvad resultaterne bliver må vi se, men konceptet er i hvert fald en god ide. Jeg ved meget mere om dansk musik nu efter først at have mødt den danske branche og derefter at have oplevet musikken. Det var jo vidt forskelligt, og de vil kunne få hver deres publikum hernede. Men stadet var højt – nok lige en tak højere end her i landet – og When Saints Go Machine er et band med en helt egen karakter og sound.
Andreas Gstettner
Andreas Gstettner
FM4s programleder Andreas Gstettner: - Det har været glimrende at møde så mange mennesker – og se så mange mennesker fra de to lande tale sammen. I en tid med net og mail er det faktisk sjældent at vi mødes på denne måde. Men her vidste alle hvorfor de kom – og emnet var klart fra start.
Musikken? Jeg blev overrasket over at Kiss Kiss Kiss  - de var meget unge og virkede meget friske på den god måde. Og at Ginger Ninjas koncert var gruppens første uden for Danmark, var virkelig overraskende. Det kunne  man overhovedet ikke mærke på dem.
Wolfgang Mittler
Wolfgang Mittler
Manuel Fronhofer, redaktør, TBA Magazine: -  Jeg synes der er en glimrende idé at bringe folk sammen fra Østrig og Danmark. Jeg kom helt sikkert til at kende nye og interessante folk, men der kunne godt have været flere danskere med (fra labels etc.)  Selvfølgelig ville det måske være ganske dyrt at transportere dem til Wien, men så kunne man måske lave SPOT On Denmark-koncerter flere dage i træk i forskellige lande?

Alle grupperne var faktisk rigtig gode, synes jeg og de har alle potentiale til at gøre sig her i landet. When Saints Go Machine var mit personlige højdepunkt - de laver virleig noget specielt, har en personlig lyd som både er følsom og syntetisk på samme tid - og også ganske vovet. Uanset hvad, så rockede de spillesteder med deres club-tracks. De var virkelig gode!

- Selve konceptet med at lade folk mødes på denne måde var unikt, sagde Wolfgang Mitter fra Miooow Booking. Værdien af det kan jo først måles på længere sigt, men oplægget virker spændende.

- Musikken var nok ikke noget jeg ville signe, men kvaliteten var høj. Jeg tror, jeg vil sige, at de to første bands (Kiss Kiss Kiss og Ginger Ninja, red.) måske var knap så selvstændige som When Saints Go Machine – som derimod var lidt for 80’er-agige og maskuline efter min smag. Til gengæld lagde jeg mærke til, at pigerne kunne lide dem…

MXD-boss overvældet af interessen
En tilfreds MXD-leder Thomas Rohde kunne ved 2-tiden natten til fredag konstatere, ”at denne første SPOT On Denmark i Wien har været genstand for en overvældende interesse fra den østrigske branche og medier i alle afskygninger: Lige fra store dagblade, til tv, radio og magasinpressen.”
- Det fortæller noget om, at er varen pakket rigtigt ind, så er det østrigske marked åbent og modtageligt.
Mange medier hernede har set det som en casestory for, hvordan man kan lave musikeksport, så meget af interessen skyldtes, at de kom for at se nærmere på den danske model – og selvfølgelig for at høre musikken, siger Thomas Rohde og afslutter med:
 
- Flere skamroste arrangementet både for eksekveringen og fokus’et – det er lidt svært ikke at være tilfreds....

Læs mere fra aftenen:
Velaffyret musikalsk tretrinsraket.
Ginger Ninja (t.v.) og Kiss Kiss Kiss (t.h)
Ginger Ninja (t.v.) og Kiss Kiss Kiss (t.h)
...torsdag i Wien, fredag i Salzburg.
...torsdag i Wien, fredag i Salzburg.